ARPAE

New headquarters for the Regional Agency for Prevention, Environment and Energy

The project is the winner in the international competition for the design of a new building complex for offices and research laboratories. It covers an area of 5,000 square meters.The customer required a property to be allocated to its offices that would meet the highest standards of architectural and environmental quality, and was characterized by a maximum level of environmental sustainability. The new building surrounds a central courtyard, that’s the hub of the complex. The roof of the building, the so‑called fifth facade, is the strongest design feature of the project. A series of chimneys give to the building  a strong architectural identity while satisfying the technological requirements of the brief. The chimneys are skylights that filter natural light, promote natural ventilation and reduce the need for mechanical cooling.Overall, the entire building works proactively with the local microclimate meeting the technological needs manifested in the briefing. All the workspaces are open to the outside by the inclusion of green courtyards creating an alteration of soid void – indoor‑outdoor micro‑environment that break up and define the building volumes.

 

energy performance

-85% HVAC CO2

3 kg CO2 / mq y

classe B

heating 35 kWht / mq y

cooling 50 kWhf / mq y

Location: Ferrara, Italy

Type: Winner project of International Competition

Year: 2006 - current project (under construction)

Client: ARPA Ferrara

 

Surface area: 5 000 m2

Project: Mario Cucinella Architects

Team: Mario Cucinella, Michele Olivieri, Giulio Desiderio, Chiara Tomassi, Francesco Barone, Caterina Maciocco, Antonella Maggiore, Giulio Pisciotti, Luca Stramigioli, Alessio Rocco, Debora Venturi; Model makers: Natalino Roveri, Yuri Costantini, Andrea Genovesi

 

Structural engineering: Tecnopolis S.P.A.

Wood structures: SWS Engineering

Bioclimatic studies: TIFS Ingenieria

Electrical engineering: Tecnopolis S.P.A.

 

Photos: Moreno Maggi