ARPT

ARPT New Headquarters (Autorité de Régulation de la Poste et des Télécommunications) 

The project is inspired by the Algerian desert landscape where the dunes appear as ‘natural’ buildings, constructed by wind and sand. An analysis of the urban fabric, the location of the lot along a thoroughfare of great significance and above all the new urban park to overlooking Bab Ezzouar, offer the opportunity to create a highly visible and symbolic building. An institutional building providing a new home for ARPT should serve as a point of reference within its neighborhood and a city where tradition and modernity merge to create new symbolic and cultural scenarios. The project proposes a highly iconic building far from the predominant aesthetics of the area, exploiting its direct contact with the new park. For this reason the project proposal draws a highly iconic building far from the predominant aesthetics of the area and which exploits the direct contact with the new park. It emerges from the desire to create a building that works according to the principles of bioclimatic architecture, and in particular by the natural cooling techniques of the past, such as the tu'rat, has suggested an aerodynamic shape, convex on the North to divert hot winds at midday, and concave to capture the cool breezes at night, and thus promoting the natural ventilation of the building. 

 

energetic performance

-100% HVAC CO2

0 kg CO2 / mq y

0 CO2 per la climatizzazione; -70% consumo idrico

heating 0 kWht / mq y

cooling 45 kWhf / mq y

Location: Algeri, Algeria

Type: International Competition – winner project

Year: 2013 - current project

Client: Autorité de Régulation de la Poste et des Télécommunications

 

Project: Mario Cucinella Architects

Team: Mario Cucinella, Luca Sandri (architect in charge), Rachid Hicheri (responsabile di progetto), Fabrizio Bonatti, Daniele Morelli, Alberto Bruno, Alberto Casarotto, Giulia Mariotti, Michele Olivieri, Rossana Romano, Irene Sapienza, Giuseppe Perrone; Yuri Costantini (model maker)

 

M.E.P: Manens-Tifs

Rendering: MIR, Engram Studio       

Photo: Moreno Maggi