For a Sustainable Living

Research project for a residential building

The residential building has been conceived for the exhibition "Habiter écologique" held in 2009 at the Cité de l'architecture in Paris. The six stories building is located in Boulogne Bilancourt, just outside Paris and is designed as a series of plies of wood separated by cubes. One side is made up of protruding boxes which animate the façade and create protected and private terraces, while the other side is smooth and orderly. Services (day care center, restaurant, bar) are on the ground floor, the roof is a garden shared by residents of the building. The bioclimatic strategies used allow the building to produce more energy than it consumes.

 

energy performance

-100% HVAC CO2

0 kg CO2 / mq y

PassivHaus

heating 12 kWht / mq y

cooling 8% < 10% max overheating hours

Location: Boulogne Billancourt, Paris, France

Type: international ideas competition

Year: 2008

Client: La Cité de l’Architecture et du Patrimoine

 

Surface area: 1 780 m2

Budget: 3.6 ML €

Project: Mario Cucinella Architects

Team: Mario Cucinella, Andrea Parigi (architect in charge), Alberto Bruno, Cristina Garavelli, Caterina Michelini, Riccardo Minghini, Alessio Rocco, Susanna Tundo, Debora Venturi, Alessandro Bobbio (model maker)

 

Engineering: Politecnica, Centro di Fisica Edile, TBZ

Wooden structures: Ivalsa

3D Rendering: Engram Studio