INES

New headquarters of the Institut National de l'Energie Solaire

Ex aequo winner project of an invited competition for a new research center organized by the Departement de Savoie. The public building - which occupies an area of 5,000 square meters - represents a dynamic mechanism, an active filter that combines active and passive bioclimatic strategies with a efficient engineering plant capable of ensuring minimal impact on the environment and maximum comfort in the interiors. The roof, comprising a series of chimneys, acts as climate moderator that filters the natural light and allows air to circulate.

 

energy performance

-100% HVAC CO2

0 kg CO2 / mq y

--

heating 25 kWht / mq y

cooling 0 kWhf / mq y

Location: Chambery, France

Type: International Competition by invitation

Year: 2007

Client: Département de la Savoie

 

Surface area: 5 000 m2

Budget: 8 ML €

Project: Mario Cucinella Architects

Team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis (architect in charge), Cristina Garavelli, Debora Venturi

 

Engineering: Bureau Michel Forgue (economy), INEX Bet Sas, PCA Patrice Camusso et Associés, Politecnica Ingegneria e Architettura, RFR Elements, TIFS srl,

3D Rendering: Engram Studio