Istat

New Headquarters of the National Institute of Statistics

Winner of first prize in an international competition held by ISTAT, the project adopts the typology of the courtyard building, interpreted as a bioclimatic grotto, allowing light and air to dematerialize the structure, revealing reflecting pools, natural slopes and crossing areas: a constant dialogue between solids and voids. Interior patios of various sizes bring light and air to the large central atrium and uniformly to all floors and offices. The large grotto, which runs through the project, acts as a high performance bio-climatic machine.

 

energy performance

-70% HVAC CO2

9 kg CO2 / mq y

Classe A+

heating 8 kWht / mq y

cooling 60 kWhf / mq y

Location: Rome

Type: International Competition - winner project

Year: 2007

Client: Ministero delle Infrastrutture –Provveditorato Interregionale alle opere Pubbliche per il Lazio, l’Abruzzo e la Sardegna

 

Surface area: 60.000 m2

Budget: 102 ML

Project: architectural Mario Cucinella Architects

Team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis, Luca Bertacchi (responsabile di progetto), Sara Bergami, Richard Ceccanti, Cristina Garavelli, Dora Giunco, Hyun Seok Kim, Stefano Massa, Caterina Michelini, Alessio Rocco

 

Structural engineering: Consorzio Grandi Progetti

Mechanical and electrical engineering: Consorzio Grandi Progetti