iGuzzini

Historical Museum of IGuzzini lighting

The objective of "KUBO" is to create a multipurpose space that can accommodate the various activities that define the corporate philosophy iGuzzini. The interior space is designed as a single path that extends through several levels, via surfaces that run without rigid divisions between communicating spaces. This distribution of space allows us to offer the visitor evolving views of the fluctuating environments within KUBO, from every point along an architectural promenade. On the exterior a transparent skin follows the path created by the interior surfaces.

 

energy performance

-30% HVAC CO2

24 kg CO2 / mq y

--

heating 30 kWht / mq y

cooling 75 kWhf / mq y

Location: Recanati (MC), Italy

Year: 1995 - 1997

Commission: Private

Client: iGuzzini Illuminazione

 

Surface area: 2.700 sqm.

Budget: 3.2 ML Euro

Project: Mario Cucinella Architects

Team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis, Edoardo Badano (architect in charge), Simona Agabio, Francesco Bombardi, Nadia Perticone, Cristina Pin, James Tynan, Elisabetta Trezzani

 

Structural engineering: Stefano Sabbatici

Environmental Strategies: Alistair Guthrie, Ove Arup & Partners

Site Managers: Andrea Biti, Mario Cucinella

Façade and Metal Work: Promo Srl, Giuliano Procaccino

Photographers: Jean de Calan, MCA Archive