Shangtex complex

Construction of two mixed-use buildings

The project, commissioned by the company Shangtex, involves the construction of two buildings and an underground car park. The design concept is to "weave a dress" around a very simple base structure. The metal enclosure plays with elements of different sizes, from cable to the beam, vertical and horizontal, which create various levels of opacity and transparency, but also to form a rigid structure external to the building, which changes the interiors. The project aims to combining maximum energy efficiency and environmental sustainability with  high aesthetic quality. The appearance of the building recalls the activities of fabric production of the commissioner.

 

energy performance

-77% HVAC CO2

11 kg CO2 / mq y

--

heating 20 kWht / mq y

cooling 70 kWhf / mq y

Location: Shanghai, China

Year: 2009

Client: Shangtex Company

 

Surface area: 13 000 m2

Project: Mario Cucinella Architects

Team: Mario Cucinella, Luca Bertacchi (architect in charge), Alberto Bruno, Cristina Garavelli, Sarah Jane Mc Gee, Riccardo Minghini, Michele Olivieri, Pasqualino Tomassi

 

3D Rendering:  Engram