San Felice sul Panaro Social Health Center

School of Dance Reggiolo
Dance School Reggiolo
04/05/2018
Pieve di Cento, Casa della Musica
The House of Music of Pieve di Cento
04/05/2018

San Felice sul Panaro Social Health Center

San Felice sul Panaro Social Health Center

The project is located in a rural landscape, surrounded by the most diverse cultivations, and it was from the observation of this territory that the design concept was identified in the archetype of the barn. The barn or barchessa, represent the archetype of the house, this involves an immediate association with the house and the house, important features to communicate reassurance to the children who will live there.

The project consists of 4 aggregated bodies, interpenetrated one to the other, creating a unitary internal space but externally perceived with a clear distinction between the volumes; the articulation of the volume is further accentuated by slight differences in height between the volumes and inclination of the pitches.

Jealousy is reinterpreted by developing a “pattern” with a growing gradient, where the intensity of the openings increases from the bottom to the top, with the function of gradually shielding the light.

If, for the form, the territory was observed in the choice of the external covering, an element of innovation was sought, however, remaining bound and attentive to the products offered by the territory.

The covering is a continuous skin, which wraps both the vertical walls and the covering, hiding the gutters and the downspouts, maintaining a clean and well recognizable shape.

Location: San felice sul Panaro (MO) Italy

Year: 2019

Beneficiary: Municipality of San felice sul Panaro

 

CONCEPT AND PROJECT DEVELOPMENT

Mario Cucinella Architects: Mario Cucinella, Marco Dell’Agli with Mirco Bianchini

Project team: Mirco Bianchini, Francesco Galli, Valentino Gareri, Federico La Piccirella, Clelia Zappalà

Visual: Paris render studio

Photo credit: MCArchive

Mechanical design: Ing.Riccardo Giannoni

Electrical planning: P.S.

Structural design: Engineering Departments

Calculation: Geom. Roberto Guidi

Fire prevention consultancy: Geom. Roberto Guidi

Acoustic advice: Ing. Gabriele Raffellini

Landscaping design: GREENCURE landscape & healing garden

 

PROJECT EXECUTION

Architectural project: Arch. Mauro Frate

Mechanical design: Ing. Roberto Carboni

Electrical planning: Ing. Diego Caldarini

Structural design: Ing. Sabrina Aldrovandi

 

CONSTRUCTION COMPANIES

Parent company: Baschieri srl

Mandator: Alcide Stabellini srl

Share