The House of Music of Pieve di Cento

House of Music

The House of Music of Pieve di Cento is a project born with the desire to give space and facilities to the two schools of music in the municipality.

The architectural language used is inspired by the deeply rooted musical tradition of the city.
Hence the desire to recall, even from a material point of view, the theme of the soul of musical instruments, in particular referring to the sound box.

For this reason wood was chosen as a material for the realization of external coatings and connective spaces. The interior of the House of Music is composed of individual units with their own autonomy and intimacy, echo of the wooden diaphragm that allows the harmonic box of the instruments to contain and amplify the sounds.

The intent is to create a covered square that houses inside small single-instrument musical laboratories, circular in shape, communicating with a square that acts as a distributive element and at the same time a common place to stop for the sharing of music. This central space is also intended for weekly tests and for small essays.

The building is equipped on the outside with fixed benches that curvedly define small squares that become a gathering and resting place overlooking the park. The environment of the square can also be used as a place of study, or as a location from which to use the WIFI inside the building.

The House of Music aims to provide a space that can be used at any time of the day, able to represent a meeting place and gathering place for the community, not only in the musical field.

In line with this primary project, in order to make this building a meeting point for the community, it will be reachable by a cycle path connecting it to the city center and the new expansion area located south of the historic center. Externally illuminated, during the night, the House of Music appears to the citizens as a constant reference point, a lantern of comfort to encourage the resumption of musical and recreational activities after the earthquake’s discomfort.

The constructive package of the external curtain walls consists of a ventilated wooden façade and a reinforced masonry having great thermal inertia, which package is an element of architectural quality and at the same time thermal, which together with the solar filtering system ensures an energy supply passive, both as regards the lighting of the interior spaces and as regards the heating of these during the winter period and the cooling during the summer period.

CONCEPT AND PROJECT DEVELOPMENT

Mario Cucinella Architects: Mario Cucinella, Marco Dell’Agli con Federico La Piccirella, Clelia Zappalà
Project team: Arianna Balboni, Mirco Bianchini, Francesco Galli, Valentino Gareri
Visual: cc79 Cristian Chierici
Photo credit: Moreno Maggi
Mechanical design: Ing.Riccardo Giannoni
Electrical planning: P.S.
Structural design: Engineering Departments
Calculation: Geom. Roberto Guidi
Acoustic Advice: Ing. Gabriele Raffelini

PROJECT EXECUTION

Mechanical design: Ing. Danilo Facchini
Electrical planning: P.I. Gaetano Calcara
Structural design: Sarti Ingegneria, Ing. Dimitri Mutussis

CONSTRUCTION COMPANIES

Construction of the first phase: Montanari spa
Second phase construction: Uragani srl
Works: Uragani srl
Wooden works: Lorenzo Chiesa woodworking shop
Iron Works: Meccanica Faro srl

Copyright 2022 MCA.