INES – New headquarters of the Institut National de l’Energie Solaire

Ex aequo winner project of an invited competition for a new research center organized by the Departement de Savoie.

The public building – which occupies an area of 5,000 square meters – represents a dynamic mechanism, an active filter that combines active and passive bioclimatic strategies with a efficient engineering plant capable of ensuring minimal impact on the environment and maximum comfort in the interiors. The roof, comprising a series of chimneys, acts as climate moderator that filters the natural light and allows air to circulate.

Type: International Competition by invitation
Client: Département de la Savoie
Surface area: 5 000 m2
Project: Mario Cucinella Architects
Team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis with Sara Bergami, Tommaso Bettini, Cristina Garavelli, Debora Venturi
Engineering: Bureau Michel Forgue (economy), INEX Bet Sas, PCA Patrice Camusso et Associés, Politecnica Ingegneria e Architettura, RFR Elements, TIFS srl
Visual: Engram Studio

Copyright 2022 MCA.