17th-century italian library will host a winding, transparent ‘shrine’ by Mario Cucinella

Pubblicato
27.3.24
Lettura
2 min
2 min

BREATHING NEW LIFE INTO FEDERICIANA LIBRARY IN FANO, ITALY. The Municipality of Fano and the Fondazione Montanari in Italy have joined forces to breathe new life into the Federiciana Library. MCA – Mario Cucinella Architects has been granted permission to lead on the design, renovations, and extension of the city’s historic library, located adjacent to the Baroque Church of San Pietro in Valle. The intervention reorganizes its pre-existing functions, especially the building’s offices and volumes collected there since the second half of the 1600s. The project also preserves the famous Sala dei Globi with its wooden shelves and interior furnishings. Beyond the recovery process, MCA envisions a new extension created from the demolition of the pre-existing modern building. In continuity with the contemporary urban design, this addition marks the step between the historic and modern Fano by opening onto the port and waterfront.

Visual by MCA Visual

MARIO CUCINELLA WEAVES FLUID GESTURES INTO LIBRARY EXTENSION

Like a transparent shrine, the new area of the Federiciana Library welcomes and spans four levels, plus a basement for the vault of the volumes to be preserved and a panoramic terrace that opens onto large visual wings. The public entrance leads to the ground floor, hosting a conference room and several reception and service areas. The team at Mario Cucinella Architects  organizes the internal architecture as winding through internal terraces, ‘suspended’ and slightly staggered, from the first level, which also hosts an event space up to the fourth level, to finally culminate on the roof with a panoramic terrace overlooking the sea. A fluid and continuous architectural gesture draws the organic forms of the terraces that welcome spaces dedicated to reading, stretched outwards, relating the internal architecture with the urban landscape up to the blue horizon of the sea.

Visual by Hido

GREEN CONTINUITY AND CLIMATE CONTROL

The landscape design, meanwhile, takes shape as a common thread between the various levels and the terraces at the Federiciana Library. MCA designs it as a public space in continuity with the external green area that existed before the new extension and sees its beginning in the winter garden on the ground floor. Last but not least, a careful climate study will accompany the restoration project. The northwest facing of the new volume is strategically optimized to shield from direct sunlight, ensuring ample daylight in reading areas. This design improves visual comfort, reduces reliance on artificial lighting, and facilitates efficient natural ventilation by harnessing northward breezes in summer, spring, and fall.

Visual by MCA Visual

Visual by MCA Visual

Visual by MCA Visual