New Parliamentary complex of the Republic of Albania

The project consists of a single urban scale structure containing an autonomous “city of government”

The roof acts simultaneously as an icon of the project and climatic moderator. The main space houses the plenary hall and functions accessible to the public.

The government citadel is itself organized as a small city in which terraced gardens and squares provide a strong urban character. The bioclimatic strategies are as follows: thermal mass, geothermal, solar shading, use of natural lighting, cross ventilation, radiant floor cooling, photovoltaic technology.

Type: International Competition by invitation
Client: Republic of Albania
Area: 49 065 m2
Project: Mario Cucinella Architects
Team: Mario Cucinella, Riccardo Minghini with Nada Balestri, Alberto Bruno, Marco Dell’Agli, Gabriele Evangelisti, Luca Portobonacci. Models: Yuri Costantini
Engineering: Politecnica  ingegneria e architettura
Landscape: Land srl
Visual: Engram Studio, Stacks Studio
Photo credit: MCArchive

Copyright 2022 MCA.