For a Sustainable Living

Research project for a residential building

The residential building has been conceived for the exhibition “Habiter écologique” held in 2009 at the Cité de l’architecture in Paris.

The six stories building is located in Boulogne Bilancourt, just outside Paris and is designed as a series of plies of wood separated by cubes.

One side is made up of protruding boxes which animate the façade and create protected and private terraces, while the other side is smooth and orderly. Services (day care center, restaurant, bar) are on the ground floor, the roof is a garden shared by residents of the building. The bioclimatic strategies used allow the building to produce more energy than it consumes.

Type: international ideas competition
Client: La Cité de l’Architecture et du Patrimoine
Surface area: 1 780 m2
Project: Mario Cucinella Architects
Team: Mario Cucinella, Andrea Parigi with Alberto Bruno, Cristina Garavelli, Caterina Michelini, Riccardo Minghini, Alessio Rocco, Susanna Tundo, Debora Venturi. Models: Alessandro Bobbio
Engineering: Politecnica, Centro di Fisica Edile, TBZ
Wooden structures: Ivalsa
Visual: Engram Studio

Copyright 2022 MCA.